Plastická chirurgia

Čo je to augmentácia prsníkov?

augmentácia prsníkov

Čo je to augmentácia prsníkov?

Augmentácia prsníkov, známa aj ako plastická chirurgia prsníkov, je chirurgický zákrok, pri ktorom sa zväčšujú alebo tvarujú prsia ženy. Tento typ plastickej chirurgie sa často vykonáva z estetických dôvodov, ale môže byť tiež indikovaný v prípadoch rekonštrukcie prsníkov po mastektómii (odstránenie prsníka z dôvodu nádorového ochorenia).

Existujú rôzne spôsoby, ako dosiahnuť augmentáciu prsníkov, ale najčastejšie sa používajú implantáty alebo vlastné tkanivá pacientky. Implantáty sú často naplnené solným roztokom alebo silikónovým gélem a umiestňujú sa pod prsnú žľazu alebo pod hrudnú svalovinu. Tkanivová augmentácia môže zahŕňať presun tkaniva z iných častí tela (napríklad brušné steny) na prsia.

Týmto zákrokom sa môže dosiahnuť zväčšenie alebo zlepšenie tvaru prsníkov, čo môže mať pozitívny vplyv na sebavedomie ženy. Je však dôležité si byť vedomý rizík a možných komplikácií spojených s chirurgickými zákrokmi a diskutovať o nich so skúseným plastickým chirurgom.

Ďalší postup pri augmentácii prsníkov sa začína konzultáciou s plastickým chirurgom.

Po dôkladnej diskusii o očakávaniach pacientky, jej zdravotnom stave a preferenciách, chirurg môže odporučiť vhodný prístup k augmentácii.

  • Konzultácia a hodnotenie: Plastický chirurg posúdi zdravotný stav pacientky a diskutuje o jej očakávaniach. Rozhodne sa, či je augmentácia prsníkov vhodná voči jej fyzickým parametrom a životnému štýlu.
  • Výber implantátov alebo tkanív: Ak sa rozhodne pre implantáty, diskutujú sa možnosti tvaru, veľkosti a typu implantátov. Pacientka môže mať možnosť vybrať medzi solným roztokom alebo silikónovým gélovým naplnením. Pri výbere vlastných tkanív sa rozhoduje, ktorá časť tela poskytne vhodné tkanivo.
  • Chirurgický zákrok: Po dohode na pláne chirurgický tím vykoná operáciu. V prípade implantátov sa chirurg zvyčajne rozhodne pre umiestnenie implantátov pod prsnú žľazu alebo pod hrudnú svalovinu.
  • Rekonvalescencia: Po operácii nasleduje doba rekonvalescencie, počas ktorej je potrebné dodržiavať odporúčania lekára. To zahŕňa obmedzenie fyzickej aktivity, nošenie podpory prsníkov a pravidelné návštevy na kontroly.
  • Dlhodobá starostlivosť: Pacientky by mali pravidelne navštevovať lekára na sledovanie stavu a v prípade implantátov podstupovať pravidelné mamografie alebo iné vyšetrenia, aby sa včas odhalili prípadné komplikácie.

Je dôležité si uvedomiť, že chirurgický zákrok nie je bez rizika, a môže spôsobiť komplikácie vrátane infekcií, krvácania alebo reakcií na implantáty. Pred rozhodnutím o chirurgickej augmentácii prsníkov by pacientky mali starostlivo zvážiť všetky aspekty a mať realistické očakávania.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *